Koffie (af)kick

Vorige maand maakte ik een afspraak met mijzelf: “een maand lang geen koffie”. Nu ben ik een bescheiden koffiedrinkster met 2 a 3 kopjes per dag, dus binnen de normen van onze gezondheidsexperts. Er is altijd veel discussie of koffie wel of niet goed voor je is. Bij dit soort berichten kun je het beste denken dat voor- en tegenstanders allebei een beetje gelijk hebben.

Teveel koffie is inderdaad niet zo goed. Maximaal 4 kopjes per dag wordt als maximale norm gehanteerd. Het ligt er ook aan wat voor soort koffie je drinkt. De hoeveelheid cafeïne kan namelijk sterk verschillen.
Ik maal zelf de koffieboontjes en giet nog ouderwets warm water over mijn vers gemalen koffie in een filter.
Daarbij doe ik  4 a 5 stuks hele kardemom, snuf kaneel en gember poeder voor extra pit.
Met “mijn maand zonder koffie” wilde ik weten of het daadwerkelijk zoveel invloed heeft op je lichaam als beweerd wordt. Ik ben bewust van de een op de andere dag gestopt met de koffie, tja…. en dat viel behoorlijk tegen.  Op dag 3 van mijn experiment, kreeg ik heuse afkickverschijnselen. Hoofdpijn, spierpijn in m’n hele lijf, nog net niet shakend maar het scheelde niet veel. Was ik nu een koffiejunkie met drie kopjes koffie per dag? Deze lichamelijke ongemakken hebben zo’n 4 dagen aangehouden en daarna zakte het snel af. Het feit dat l kop koffie 24 uur effect heeft op je lichaam heb ik altijd een beetje rare stelling gevonden. Maar nu heb ik toch zelf ondervonden dat deze theorie wel degelijk een kern van waarheid heeft.

Koffiedrinken is voor velen onder ons zo normaal dat we er niet bij stilstaan wat het eigenlijk doet. Dag in dag uit hoort het bij ons dagelijks ritueel. En dat zal voor mij ook zo blijven hoor. Want ik wil mijn  koffiemomentje toch echt niet missen. Ik krijg er namelijk een kick van.

En jij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s