Een gezonde leefstijl is ZO eenvoudig

 

Een gezonde leefstijl is zo eenvoudig. Eet elke dag verschillende kleuren voeding zodat je alle noodzakelijke voedingsstoffen regelmatig binnenkrijgt. Voedingsstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid. Het eten van diverse kleuren groente en  fruit heeft ook weer een populaire naam gekregen, namelijk het regenboogdieet. Maar goed, dat hoort bij deze tijd waarin het woord “dieet” voor velen een magische klank heeft.

Gezond verstand is een beter uitgangspunt en benader gevarieerd eten niet als een dieet.
Maak het jezelf niet moeilijker dan het is en eet gewoon dagelijks een aantal kleurrijke groentes en fruit.

Koolsoorten bijvoorbeeld bevatten krachtige antioxidanten die het risico op kanker en andere gezondheidsproblemen kunnen  terugdringen.

Combineer eens brocoli en bloemkool in een gerecht. En als je de groente stoomt zorg je ervoor dat je de voedingswaarde optimaal in stand houdt.
Ook is het van belang dat je de groente zo vers mogelijk bereidt. Dus het liefst niet voorgesneden kopen en geen potjes of blik gebruiken.

Hieronder staat wat kleurenpracht verder toegelicht. Het is slechts een greep uit het kleurenspectrum van wat de natuur ons te bieden heeft.

Ga aan de slag en combineer naar hartelust!

Een gezonde leefstijl is zooo eenvoudig.

Oranje

Het pigment luteïne helpt tegen maculaire degeneratie wat vaak de oorzaak is van ouderdomsblindheid. Uit een studie van het Amerikaanse Nationaal Ooginstituut is gebleken dat mensen die veel luteïne consumeren minder kans hebben op blindheid en maculadegeneratie.
Bronnen van luteïne zijn: pompoen, gele paprika, spinazie, boerenkool, snijbiet en suikermaïs. Pompoenen leveren naast vitamine A en C ook vitamine E wat op een natuurlijke manier beschermt tegen kanker.
Sinaasappels zijn een goede bron van vitamine A en C, maar zijn ook rijk aan folaat wat het risico op kanker, hartziektes en beroertes terugdringt.

Geel
Zeaxanthine beschermt tegen ouderdomsaandoeningen en oogaandoeningen als staar. Koreaanse onderzoekers menen dat zeaxanthine en luteïne de groei van darmkanker en andere tumoren helpen vertragen. Je vindt zeaxanthine in suikermaïs, paprika en saffraan.
Ananas is rijk aan vitamine C en een belangrijke bron van mangaan, een element dat belangrijk is voor sterke botten en het voorkomen van osteoporose. Het helpt ook premenstruele spanning voorkomen.
Citroenen bevatten hesperetine wat de groei van kankercellen onderdrukt, zo bleek uit laboratoriumonderzoek. De pompelmoes bevat veel naringenine wat het cholesterolgehalte verlaagt. Bananen zitten vol kalium wat het risico op beroertes verkleint.

Rood
Lycopeen, een fytonutriënt dat tomaten rood doet kleuren, brengt het risico op prostaatkanker terug met 20 procent. Tomaten beschermen ook tegen borst- en halskanker. De Universiteit van Portsmouth toonde aan dat lycopeen kankercellen in essentie afsnijdt van de bloedstroom. Lycopeen wordt ook gevonden in watermeloen en roze pompelmoes.
Tomaten zijn een belangrijke bron van kalium wat de elektrische activiteit in het hart op peil houdt en schade als gevolg van een zoutrijk dieet terugdringt.
Aardbeien en frambozen bevatten veel vitamine C en ellaginezuur wat de groei van huid- en longkankercellen blokkeert.

Groen
Uit onderzoek van de Oregon State University blijkt dat chlorofyl of bladgroen de strijd aangaat met kanker. Bladgroenten zijn rijk aan foliumzuur en folaat wat nieuwe cellen sterker maakt.
Bladgroenten helpen tevens tegen darmkanker. Amerikaanse wetenschappers analyseerden medische gegevens van 3.000 patiënten en stelden vast dat de dagelijkse consumptie van broccoli of andere groene groenten het risico op kanker en poliepen met 24 procent verminderde.
Broccoli en ander kruisbloemige groenten als kool, spruitjes, boerenkool en paksoi bevatten veel sulforafaan wat beschermt tegen kanker en diabetes.
Erwten zitten barstensvol vitamine C en luteïne die het immuunsysteem versterken. Erwten bevatten veel vezels en verminderen het risico op hartziektes, infecties en ademhalingsaandoeningen.
Blauw

Bosbessen en bramen krijgen hun kleur van anthocyanen, dermate krachtige antioxidanten dat ze worden onderzocht als mogelijk kankermedicijn. Onderzoekers van de Universiteit van Leicester gaven darmkankerpatiënten een week voor hun operatie anthocyanen. Nadien bleek de kankeractiviteit met zeven procent te zijn verminderd.
Bramen helpen beschermen tegen hartziektes omdat anthocyanen een krachtig effect hebben op het cholesterolgehalte. Ze gaan aderverkalking tegen en bevatten choline, een voedingsstof die borst- en darmkanker helpt voorkomen.

Paars
Zwarte frambozen zijn in feite donkerpaars en vallen kankercellen op vijf manieren aan. De anthocyanen houden de groei van pre-kankercellen tegen, bespoedigen de dood van kankercellen, verminderen ontsteking, snijden tumoren af van de bloedstroom en beperken DNA-schade door kanker.
Aubergines verlagen het cholesterolgehalte, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van São Paulo in Brazilië. Ze bevatten ook kalium wat de effecten van een zoutrijk dieet en een lage bloeddruk compenseert.
Paarse druiven bevatten resveratol, catechine, quercetine en ellaginezuur wat allemaal beschermt tegen hartziektes en kanker. Diverse studies tonen aan dat deze voedingsstoffen geheugenverlies op latere leeftijd helpen voorkomen.

2 reacties op ‘Een gezonde leefstijl is ZO eenvoudig

  1. Dank voor je vraag.
   Melk kun je zien als basisproduct waar de voedingsindustrie kaas, yoghurt etc.,etc van maakt.
   De meeste kaas die in de Nederlandse supermarkten verkocht wordt is halal.
   Je kunt dit terug zien via de volgende link
   https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/oer-nederlandse-kaas-bereid-volgens-sharia/
   Er bestaat ook vegetarische kaas wat je terug kunt vinden in de schappen met het ‘vegetarisch’ logo.
   Dit is zeer betrouwbaar.
   Het is trouwens altijd een goed uitgangspunt bij het kiezen van producten als je wilt weten of een product
   dierlijke ingrediënten bevat of niet.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s