De waardevolle betekenis van helpen.

      “Als je een ander helpt, help je jezelf”  heeft een hele waardevolle betekenis.

Eentje waar ik zelf in ieder geval héél blij van wordt. Althans, nu weer. Er zijn tijden geweest dat als het helpen belastend wordt dit juist teveel energie van je vraagt.We kennen allemaal wel iemand die zorgt voor een naaste. Ik heb daar altijd veel respect en bewondering voor.  Helaas zie je vaak dat de balans bij mantelzorgers behoorlijk verstoord is waardoor stress en overbelasting op de loer ligt. Het kan een hele tijd goed gaan totdat…. het elastiekje knapt. Hoe kun je dit voorkomen?

 Is eerst voor mijzelf zorgen niet heel erg egoïstisch? Ben ik een loser als ik zeg dat het me te zwaar is? Mag ik nee zeggen als ik voel dat het mij teveel wordt? Talloze vragen kun je wellicht zelf nog bedenken. Onze maatschappij vraagt nu eenmaal van ons optimale betrokkenheid en dat willen we meestal ook maar het moet wel te behappen zijn. Hoe kun je de valkuilen voorkomen die we vroeg of laat tegenkomen als je intensieve zorg verleend?

Maak een tijd dagboek

Een tijd dagboek geeft prachtig weer waar je de hele dag mee bezig bent. Na een week precies bij houden krijg je enig inzicht. Hoe benut jij je 168 uur in de week? De uitkomst zal voor iedereen verschillend zijn. Het geeft je een helder beeld.

Beoordeel de situatie met een zakelijke blik.

Stel jezelf voor een moment voor dat de hele situatie niet van jou is en dat je als het ware aan de zijlijn toekijkt. Op deze manier haal je even de emotionele lading eruit waardoor je eigen blik op het geheel helder wordt. Schrijf dan op in beknopte vorm wat de situatie is en wat jij hierin kan betekenen.  Pak je tijd dagboek erbij en kijk hoeveel tijd je ongeveer in een week zou willen vrijmaken om te helpen. Vermenigvuldig die tijd met 2. Kijk nogmaals naar je tijd dagboek. Nu je je hulptijd met 2 vermenigvuldigd hebt, past het nog in je week? Degene die jij gaat helpen moet wel op jou kunnen rekenen, dus schat je tijd ruim in. Kijk daarna naar de hulpvraag en beoordeel of je er aan kunt voldoen.

Maak die ander blij!

Nu je helder hebt hoeveel tijd je kunt besteden om die ander met al je liefde en aandacht bij te staan, ga je kijken wat je precies kunt doen en waar behoefte aan is. Bespreek je mogelijkheden en wees duidelijk en eerlijk. Dit zal meer gewaardeerd worden dan dingen beloven maar die je niet waar kunt maken.

Bewaak je eigen grenzen door te evalueren.

Kijk na een maand of het werkt. Is dit niet het geval,  los dit dan zo snel als mogelijk op en wees er open en eerlijk in als het niet voor je werkt. Dit is niet egoïstisch dat is realistisch.

Bouw een time out in.

Neem één week in de drie maanden wat afstand.  Plan vijf a zeven dagen in als een soort vakantie en neem vrij van de hulpvraag. Je zult merken dat dit rustgevend, helend en energierijk werkt.

Zo krijgt helpen een hele waardevolle betekenis en zal je energie blijven stromen.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s